Seznam Receptov

V začetku 2008 je društvo sodelovalo z dijaki Biotehnične šole v Šempetru, ki so pod mentorstvom profesoric Marije Drešček in Janje Bavčar pripravili seminarsko nalogo z naslovom: "Med burjo in puščavskim peskom. Vpliv aleksandrink na prehranjevalne navade svojcev." Zbrali so recepte, ki so se pojavili v slovenskih gospodinjstvih po povratku aleksandrink iz Egipta.



  • MALUHEIJA - juha

    Piščanca (ali zajca, gos, raco) skuhaš v vodi z dvema spasiranima čebulama. Piščanca odstraniš in vodi dodaš na maslu zarumenela 2 česna in koriander. Dodaš še malo soli in mešaš. Maluheijo serviraš s rižem in piščancem, ki si ju vsak gost sam z roko daje v juho.

    * V Egiptu je obvezna sestavina maluheije zelenjava molokheyo, ki...
    več..

  • KROMPIR S PETERŠILJEM

    Krompir olupimo in narežemo na majhne koščke. Na olju zarumenimo česen, dodamo krompir in zalijemo z vodo. Malo preden je krompir kuhan, sesekljamo peteršilj in ga primešamo krompirju ter vse skupaj kuhamo do mehkega.

  • KEK

    Sestavine: 25 dag masla, 7 žlic sladkorja, 4 jajca, 1 pecilni prašek, 40 dag moke, rozine, limonina lupina, mleko po potrebi.

    Priprava: Zmešaš sladkor z maslom, dodaš rumenjake, na koncu še stolčene beljake, naribano limono, rozine in mleko po potrebi. Maso vliješ v pomaščen pekač in pečeš 45 minut pri temp. 180 stopinj C.

    *Ime...
    več..

  • BATON SALE

    Sestavine: 3,5 kozarca moke, 1 kozarec mleka, 10 dag raztopljenega masla, pol kozarca olja, pecilni prašek, kuminovo seme.

    Priprava: Sestavine dobro zgnetemo v testo, pustimo počivati 15 minut. Nato naredimo palčke, debeline 1cm, dolžine 10 – 15 cm in jih povaljamo na mizi, kjer smo potrosili kuminovo seme. Pečemo pri temperaturi 200 ºC...
    več..

  • BAMBUSA

    Sestavine: 400 g pšeničnega zdroba, 350 g sladkorja, pol litra mleka, 100 g masla, 100 g razrezanih mandljev (lahko tudi nekaj celih).

    Priprava: Zmes zamesimo in damo na pladenj, nato pladenj v pečico na 160 stopinj C, da porumeni. Pečeno razrežemo in prelijemo z močno sladkorno raztopino ali pomarančnim sirupom ali sirupom iz vrtnic.

  • ORAIBA

    Sestavine: v enakih delih - moka, mleti sladkor in kuhano, precejeno maslo.

    Priprava: Maslo kuhamo, da se raztopi in nastalo peno precedimo. Ko se ohladi, dodamo moko in sladkor, vaniljo, ščepec soli in pustimo počivati. Naredimo male hlebčke in pečemo na temperaturi 140 stopinj C malo časa, tako da piškoti ostanejo kar se da bele barve....
    več..

  • FALAFEL

    Sestavine: 2 skodelici čičerike ( ali pa po 1/3 čičerike, 1/3 fižola, 1/3 graha), 3 skodelice vode, 1 mala čebula, 2 stroka česna, 2 jedilni žlici peteršilja, 1 jedilna žlica koriandra, 2 čajni žlički kumine, 1 čajna žlička vode,  pol čajne žličke pecilnega praška in olje za cvrtje.

    Priprava: čičeriko ali pa mešanico...
    več..

  • LONDONSKE REZINE

    Sestavine: 140 g masla, 210 g moke, 40 g sladkorja, 2 rumenjaka

    Priprava: Sestavine premešamo, nato testo razvaljamo in pečemo na 150 stopinj 15 minut. Ko se malo ohladi, namažemo z marmelado in maso iz: 3 beljakov, 210 g sladkorja in 140 g mletih orehovih ali lešnikovih jedrc. Nato ponovno pečemo 15 min, da se masa strdi.