Seznam Razstav

Kapelica na Gradišču

Na Gradišču nad Prvačino je potekalo 10. oktobra 2010 odprtje spominske kapelice aleksandrinkam.

Odprtja, ki je potekalo na dvorišču hiše g. Dragotina Volka, so se udeležili člani društva in drugi obiskovalci. Kapelica na Gradišču nad Prvačino Kapelica, narejena iz domačih materialov – lapornega kamna in opeke, pokrita s primorskimi strešniki - 'korci' bo opominjala mimoidoče, da so nekoč za preživetje tukajšnjih domačij poskrbele aleksandrinke.

Kapelico krasi kip Lurške Matere Božje. Napis na kapelici se glasi:
Hvaležni Materi Božji
V spomin »aleksandrinkam«
»v Egiptu so služile, da domove bi rešile.«
Gradišče, Oševljek 1860 – 1940
Gradišče 2010


Za postavitev kapelice se je zavzemal in daroval Dragotin Volk, potomec aleksandrinke. Priskočili so mu na pomoč še drugi, brez katerih izvedba ne bi bila mogoča. Koordinacijo je prevzela Sonja Gabrijelčič, domačinka, drugače tudi aktivna članica društva. Ob odprtju so spregovorili: Neva Leban - podpredsednica Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink Prvačina, Dorica Makuc – pisateljica in novinarka in  Andrej Malnič – direktor Goriškega muzeja Kromberk. Zaključek z blagoslovom kapelice je opravil renški župnik Slavko Hrast. Dogajanje je obogatil Cerkveni pevski zbor iz Gradišča nad Prvačino.

Dragotin Volk je za svoja prizadevanja na področju ohranjanja dediščine aleksandrink prejel od Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink posebno priznanje častnega člana društva septembra 2010.


Kapelica na Gradišču nad Prvačino


<nazaj