Seznam Razstav

Pričevanja otrok aleksandrink o življenju v Egiptu v prvi polovici 20. stoletja

Daša Koprivec, mag. etnologije in dipl. sociologinja kulture, je zaposlena v Slovenskem etnografskem muzeju. Od ustanovitve Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink Prvačina novembra 2005 sodeluje kot članica upravnega odbora.

Koprivčeva v prispevku, objavljenem v 19. številki Etnologa (2009), predstavi nova odkritja ob raziskovanju pojava aleksandrink. Tokratna razprava želi opozoriti na družinsko življenje aleksandrink v Egiptu v prvi polovici 20. stoletja. Avtorica se je pri svojem delu osredotočila na pričevanja otrok aleksandrink, saj so njihove zgodbe ključnega pomena pri odkrivanju življenja v Egiptu. Številni otroci so preživeli z materami v Egiptu več desetletij. Otroke so tudi v starosti od 6 do 10 let poklicale za seboj v Egipt. Pričevalce Koprivčeva razdeli na dve generaciji: prva generacija otrok je bila rojena v letih 1922–1929 na Goriškem, druga pa v letih 1937–1948 v Egiptu. Pričevalci v pričujoči raziskavi prihajajo iz Goriške, Avstralije, Kanade, Italije in Švice.

Tukaj si lahko preberete prispevek mag. Daše Koprivec Pričevanja otrok aleksandrink o življenju v Egiptu v prvi polovici 20. stoletja.


<nazaj