Seznam Razstav

Murkova listina 2009

Po štirih letih prostovoljnega dela je Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink prejelo zaradi svoje vloge pri zbiranju, ohranjanju in predstavljanju kulturne dediščine aleksandrink prestižno priznanje s področja etnologije na Slovenskem - Murkovo listino. Slovensko etnološko društvo (SED), ki letno podeljuje tri priznanja za vrhunske strokovne dosežke s področja etnologije na Slovenskem, v letu 2009 med izbrance postavilo tudi Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink.

Slovensko etnološko društvo podeljuje letno:  
- Murkovo priznanje se podeljuje od leta 1986 za znanstvene in strokovne dosežke na področju etnološke vede na Slovenskem (ali o Sloveniji).
- Murkova nagrada se podeljuje od leta 1999 za izjemne etnološke znanstvene in raziskovalne dosežke posameznikov, skupin ali ustanove ali za znanstvene in strokovne dosežke, zaokrožene v življenjskem delu posameznikov.
- Murkova listina se podeljuje od leta 2003 za kontinuirane dejavnosti, večletna prizadevanja ali enkratne dosežke, ki bogatijo, ohranjajo in popularizirajo etnološko znanje.

Svečan večer podelitev priznanj je potekal na Ptuju, 12. novembra 2009. Iz rok predsednika komisije Marka Terseglava je priznanje prejela v imenu društva predsednica Dejana Baša. Članom dodeljeno priznanje ogromno pomeni – je priznanje k njihovemu trudu pri ohranjanju pisane in bogate dediščine. Aleksandrinke smo s številnimi prostovoljnimi aktivnostmi popeljali v posamezne slovenske domove, čez slovenske meje in v same strokovne vrhe. Ponosni smo na to, da sta Slovensko etnološko društvo in Slovenski etnografski muzej (SEM), ki je naše društvo predlagalo, verjela v naše delo in ga uspešno ocenila.

Več o Murkovanju si lahko preberete na spletni strani Slovenskega etnološkega društva - www.sed-drustvo.si.Na tem mestu si lahko ogledate objave:
- RTV Slovenija (www.rtvslo.si) - 'Murkova nagrajenka Marija Kozar – Mukič' iz dne, 12. november 2009
- RTV Slovenija (www.rtvslo.si) - Slovenska kronika, 18. november 2009


<nazaj