Seznam Razstav

Goriški letnik 32/2008

V Goriškem letniku – zborniku Goriškega muzeja sta bila v 32. številki leta 2008 predstavljena dva zapisa, zanimiva za vse tiste, katerim je tema aleksandrink blizu. Avtorica prvega prispevka, ki ga lahko preberemo kot uvod drugemu, je etnologinja Goriškega muzeja Kromberk in članica Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink mag. Inga Miklavčič – Brezigar. Drugi prispevek pa je zgodba Tine Ščuka o svoji botri Lidiji, ki je službovala dolga leta v Egiptu.

Mag. Inga Miklavčič – Brezigar na štirih straneh (str. 183 - 186) pod naslovom Zgodbe o aleksandrinkah – med Slovenijo in Egiptom na kratko opisuje pojav aleksandrinstva in zajema vse dosedanje delo Goriškega muzeja ter drugih ustanov in posameznikov v okviru raziskovanja aleksandrink.

Tina Ščuka v prispevku z naslovom »Botra Lidija« - zgodba aleksandrinke (str. 187 - 226) opisuje življenje in delo njej drage botre Lidije, tete po očetovi strani. Lidija je kot 18-letno dekle leta 1934 odšla delat v Egipt, ko se je leta 1954 vrnila domov, se je poročila. Danes Lidija živi na svojem domu v Bukovici.  

Goriški letnik št. 32/2008 je bil predstavljen na Gradu Kromberk 13. 1. 2009. Predstavili so nam ga: urednica Petra Kolenc, avtorji tekstov in direktor Goriškega muzeja Andrej Malnič.


<nazaj