Seznam Razstav

Postavitev spominske plošče v Egiptu 2007

Egipt 2007 Že od ustanovitve društva zasnovana ideja o postavitvi spominskega obeležja dekletom in ženam, ki so odhajale služit v Egipt, je postala novembra 2007 resničnost. Na pot se je odpravilo skoraj sto ljudi, med njimi člani društva, potomci aleksandrink, predstavniki lokalnih oblasti in drugi navdušenci. Plošča, delo akademskega kiparja Janeza Lenassija, ki je postavljena na vrtu samostana šolskih sester v Aleksandriji, je bila financirana od Mestne občine Nova Gorica. Realizacijo postavitve spominske plošče in organizacijo potovanja v Egipt je vodila predsednica društva Dejana Baša.

Egipt 2007 Na slovesnosti ob odkritju plošče je bilo šolskim sestram sv. Frančiška Kristusa Kralja tržaške province predano državno priznanje - red za zasluge Republike Slovenije - za njihovo dolgoletno požrtvovalno delo in pomoč številnim Slovenkam. Priznanje je v imenu slovenskega predsednika dr. Janeza Drnovška podelil slovenski veleposlanik Borut Mahnič. Poleg njega sta imela govor tudi predsednica društva, Dejana Baša, in novogoriški župan, Mirko Brulc. Pozdrav Dorice Makuc pa je prebrala s. Gabrijela. Program se je zaključil z ganljivima zgodbama dveh aleksandrink in petjem Ljobe Jenče.

Šolske sestre Pri izvedbi projekta sta nam pomoč nudila Zorko Pelikan z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Borut Mahnič, slovenski veleposlanik v Egiptu.

Izletniki so se vrnili iz Egipta polni vtisov. Na pokopališčih so našli nagrobnike svojih prednic, sorodnic in sovaščank, našli so hiše, kjer so delale, in hodili po istih ulicah in parkih, ki so jih poznali iz obledelih fotografij.
<nazaj