Novice

02.03.2018

Aleksandrinke v Varaždinu

Na povabilo Slovenskega društva Nagelj v Varaždinu ob praznovanju Dneva kulture, se je 24. 2. 2018 zgodil prijeten in zanimiv dogodek v gledališki stavbi v Varaždinu.

Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink, Društvo žena Prvačina in Prvačka pleh muzika so združili moči za skupni nastop, ki je navdušil številne obiskovalce. Tematika izseljevanja, dela v tujini, je prebivalcem Varaždina dobro poznana in blizu. Gledališka uprizoritev aleksandrink prizadevnih članic Društva žena iz Prvačine, ki ohranja izvorno govorico aleksandrink in nastopa v izvirnih oblekah, je pritegnila zanimanje obiskovalcev. Prvačka pleh muzika, ki ima za sabo več kot stoletno tradicijo, je v pomlajeni zasedbi in s kakovostjo navdušila. Povezava glasbe in igrane predstave aleksandrink se je ujela v sozvočju in dobro dopolnjevala. Kljub zahtevni tematiki izseljevanja je Vesna Humar s prepletom Prešernovih poezij hudomušno zaokrožila praznovanje kulturnega praznika, s tonom sedanjosti pa sta prireditev prisrčno uokvirila devetošolec Jurij in petošolka Meta.

Vse nastopajoče in predsednika SIM, g. Sergija Pelhana, je prijazno sprejela gostiteljica, ga. Barbara Antolić Vupara, ki se je izkazala kot odlična turistična vodnica po pravljično zasneženem Varaždinu.

Taka srečanja in povezave tkejo številne prijateljske vezi, so most med matično domovino in izseljenci, omogočajo spoznavanje življenja na eni in drugi strani in odpirajo poti za nadaljnje sodelovanje ter plemenitenje kulture in jezika.

Aleksandrinke v Varaždinu 1Aleksandrinke v Varaždinu 2Aleksandrinke v Varaždinu 3


Aleksandrinke v Varaždinu 4Aleksandrinke v Varaždinu 5Aleksandrinke v Varaždinu 6


< nazaj